GOLD op 16 maart naar V11 te Rotterdam

GOLDEen naam als GOLD doet op zichzelf weinig stof opwaaien: zie de uitstekende Rotterdamse ‘post-everything’ rockband rondom zangeres Milena Eva en gitarist Thomas Sciarone (The Devil’s Blood) maar op Google te vinden. Dat gezegd hebbende, de kaft van Alvin Toffler’s bestseller Future Shock is ook weinig opzienbarend. In beide gevallen gaat het puur om inhoud, om het doorbreken van vastgeroeste conventies en om, soms hardhandig, de boel wakker te schudden.

De eerst gezongen zin op nieuwe plaat Optimist is meteen pijnlijk confronterend: Binge-watching the world collapse. Waar GOLD op vorige album No Image strijdvaardig de zeepkist betrad, gaat het bij Optimist juist om de innerlijke strijd van het individu. Zangeres Milena Eva confronteert zichzelf op haar eigen worstelingen, tendensen en twijfels, als poging de eeltplekken op onze ziel te verzachten. GOLD reikt de buitenwereld op Optimist de hand toe.

Rockbands heb je dertien in een dozijn, maar qua substantie, slagvaardigheid en dwarse intensiteit weet GOLD het concept van genres en stromingen compleet te overstijgen. Daarmee is de band onmogelijk te bestempelen met een pakkende soundbite. Zelfs The New York Times kon GOLD niet in een hokje stoppen: “serenely intense near-metal” was het oordeel. Op een ding kun je altijd rekenen: vanaf het moment dat ze op het podium stappen, doen GOLD haar machtsvertoon gelden.

LIVEDATUM 16/03 V11 (ism Rotown), Rotterdam