IJsbreker: Arcade Fire – Everything Now

Net op tijd voor hun show op Best Kept Secret volgende week komt Arcade Fire met een nieuwe single. Everything Now is het titelnummer van het aanstaande vijfde album van de band uit Montreal. Eerder dit jaar verscheen er ook een nieuwe track. I Give The Power was een wat monotoon duet met gospellegende Mavis Staples. Waar Give Me The Power het moest hebben van een langzame opbouw naar een climax die niet helemaal uit de verf komt is Everything Now een en al uitbundigheid en vrolijke gekte. Mede verantwoordelijk voor deze explosie van plezier is Thomas Bangalter van Daft Punk. De Fransman is co-producer van een nummer, dat sporen laat horen van ABBA, Bowie en Talking Heads en eerder werk van de Butler-clan zelf. Alleen al vanwege zijn idee om een sample te gebruiken van de Afrikaanse electropionier Francis Bebey (The Coffee Cola Song) is Baltanger zijn salaris dubbel en dwars waard. Na een handvol toch wat zwaarmoedige albums lijkt Arcade Fire nu wat meer licht toe te laten in hun dansmuziek voor denkers. Ook lijkt Everything Now gemaakt met festivals in het achterhoofd. De meezingfactor van de nieuwe single is hoog, halverwege de track is er een volleborstmeezingmoment en de beat is het hele nummer door dwingend en swingend. Dat wordt feest volgende week op Best Kept Secret!