IJsbreker: Mister and Mississippi

Het woord aangenaam schiet te kort om de verassing te omschrijven, die wij voelden bij het horen van de nieuwe single van Mister and Mississippi. Het lag in de lijn der verwachtingen dat de band op hun derde album zou doorgaan op het ingeslagen pad van ingetogen op Amerikaanse leest geschoeide luisterpop, want een groot succes. HAL9000 suggereert echter een compleet nieuwe richting. Waar ouder werk fraai, maar ook een tikkeltje saai is, is HAL9000 speels, sexy en urgent. Het kwartet blijft de mosterd uit de V.S. halen. De bandnaam hoeft dus niet te worden aangepast, maar het inspiratiewingebied is verplaatst van het Amerikaanse zuiden naar de West-Coast en de Americana vervangen door rock van het indie soort. Mister and Mississippi was een van de eerste successtory’s van de Herman Brood Academie. De band won de prestigieuze Amsterdamse Popprijs met hun derde (of vierde?) optreden en maakte in 2013 een van de succesvolste debuutalbums uit de vaderlandse pophistorie. De daarvan afkomstige single Northern Sky is een Nederpop klassieker net als Meet Me At The Lighthouse, het prijsnummer van album twee van de Utrechtenaren. Een reden om van stiel te veranderen was er dus niet, toch is dat precies wat Maxime, Samgar, Tom en Danny hebben gedaan. Als HAL9000 is wat wij hopen, een voorbode van Mister and Mississippi nieuwe stijl, dan zal hun tweede leven zich niet meer afspelen in theaters voor een zittend publiek, maar in duistere clubs en serieuze festivals en moeten rock ‘n’ roll rituelen als stagediving en slamdancing niet langer worden uitgesloten.

Mister and Mississippi - HAL9000