IJsbreker: King Gizzard & The Lizard Wizard

Het moest er een keer van komen, een IJsbreker voor King Gizzard & The Lizard Wizard. De vraag is eigenlijk, waarom nu pas? Na acht albums zijn we eindelijk gewend geraakt aan de excentrieke Australiërs en ondanks de titel is Nuclear Fusion een van hun meest radiovriendelijke songs. De kans dat Nuclear Fusion ooit in de Top 40 zal opduiken is overigens net zo groot als de kans op een elfstedentocht in juli. Radio is de laatste barrière die King &Co nog moet nemen, live is King Gizzard & The Lizard Wizard momenteel onverslaanbaar en op plaat is het een van de weinige echt spannende gitaarbands. Komende zomer is King Gizzard een van hoofdattracties van Coachella, zo niet het grootste dan wel het meest prestigieuze festival ter wereld. Niet gek voor zeven paddestoeleneters uit Geelong. Met twee drummers en drie gitaristen is KG&TLK een band uit de categorie “mag het ietsje meer zijn?” De band heeft een unieke sound met een goed werkende balans tussen discipline en improvisatie. Invloeden lijken vooral uit de periode rond 1970 te komen, de tijd van grote hippieorkesten als The Grateful Dead en The Allman Brothers Band, terwijl de bandnaam ook bewondering voor The Doors suggereert. (The Lizard King was een bijnaam van Jim Morrison). Ondanks die historische invloeden klinkt King Gizzard bijzonder modern en misschien zelfs wel zijn tijd vooruit. 2016 was een relatief rustig jaar voor King Gizzard. De band bracht maar één album uit i.p.v. de gebruikelijke twee. Het goede voornemen voor 2017 is om met maar liefst 5 langspelers te komen, zoveel platen in één jaar heeft zelfs notoir veelpleger Jams Last nooit gehaald. Op 24/2 komt de eerste uit, Flying Microtonal Banana, daarvan is Nuclear Fusion de nieuwe single.

King Gizzard & The Lizard Wizard – Nuclear Fusion