IJsbreker: Alt-J – In Cold Blood

Was 3WW, de eerste single van het nieuwe album van Alt-J een raar plaatje, In Cold Blood is zo mogelijk nog maffer. En beter. Het trio uit Leeds kiest duidelijk niet voor de makkelijkste weg. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze een Radioheadje doen door voor de uitdaging te gaan en niet zozeer voor de hits. Niet dat de band nu onherkenbaar en ondoordringbaar is geworden en In Cold Blood een potentiële flop. Absoluut niet, de makers van Breezeblocks en Left Hand Free herken je meteen, maar de nieuwe songs zijn barokker, avontuurlijker, gekker dus.

Met zijn lalala refrein kan je goed meezingen met In Cold Blood, maar een meezinger is het niet. Het reggae-achtige ritme nodigt uit tot ritmisch meebewegen, maar een dancetrack is het ook niet. En hadden we al verteld dat dit keer niet de keyboards maar blazers een prominente rol spelen? Wat In Cold Blood wel is is de nieuwe single van een van de beste en meest oorspronkelijke bands van dit moment. Het bijbehorende album heet Relaxer en komt begin juni uit. In het eerste weekend van juli staat Alt-J op Rock Werchter en half augustus op Rock Biddinghuizen.