IJsbreker: Lo Moon – Loveless

Hij is al een tijdje uit, de debuutsingle van Lo Moon, maar op de een of ander manier is hij door de mazen van ons net geglipt. Beter laat dan nooit is in dit geval een goed motto. Loveless is namelijk een behoorlijk indrukwekkend nummer. De wetenschap dat dit een debuut is, maakt de prestatie nog imposanter.

Lo Moon is een trio is met als standplaats L.A.  De naam komt van een van de manen van de planeet Jupiter.  Veel meer dan dit weten we eigenlijk niet. Wat we hadden moeten weten bijvoorbeeld is dat ze vorige week optraden in Amsterdam als support act van Lemon Twigs! Je mist meer dan je meemaakt is in dit geval een passend gezegde.

Het eerste levensteken van Lo Moon op plaat is een zeven minuten durend epos dat uiteenvalt in een part 1 en een part 2. Part 1 is de officiële single. In een van de schaarse interviews noemt de band The xx, Fleetwood Mac en Paul Simon als voorbeelden. Te horen is dat niet echt, misschien The xx een beetje vanwege het trage tempo en de melancholieke sfeer, maar zoals er invloeden zijn van The Mac en Simon zitten die diep onder de oppervlakte.

Ons doet Loveless nog het meest denken aan Talk Talk en Tears For Fears, twee bands uit de Britse new wave die het grote gebaar niet schuwden. Toch zouden we het debuut van Lo Moon niet echt retro willen noemen, eerder tijdloos. En erg goed dus.