Bomba Estereo – Somos Dos

Je mist meer dan je meemaakt. Dat geldt voor ‘de leven’ in het algemeen en zeker ook voor festivals, waar een mens om fysiek-logistieke redenen maar een fractie kan zien van wat er te zien valt. Zo zullen maar weinig mensen Bomba Estereo hebben gezien op Pinkpop. Je hebt iets gemist, een tropische verassing uit Colombia, een land dat op alle mogelijke manieren in het nieuws komt maar zelden positief. Ondanks de drugkartels en de guerrillabewegingen wordt er nog steeds muziek gemaakt in het land tussen de Caribische zee en de Grote Oceaan. Bomba Estereo komt uit de hoofdstad Bogota. Liliana, Simon en Julian -live zijn ze met meer- begonnen een jaar of tien geleden met het mengen van inheemse genres als cumbia en reggae met uit het noorden overgewaaide stijlen als hip hop en elektro.

In 2009 verscheen het eerste, twee jaar geleden hun meest recente album. Met die plaat, Amanecer (dageraad) gebeurde iets wat tot dan toe voor onmogelijk werd gehouden, aandacht in de VS en Europa voor een Colombiaanse act die niet Shakira heet. Wij ontdekten de Bomba’s een jaar geleden en raakten behoorlijk in de ban van Somos Dos (we zijn samen). Helaas was er geen echte reden om het nummer te gaan draaien, anders dan onze smaak en de overtuiging dat Somos Dos alle kenmerken heeft van een zomerhit. En toen draaide de wind. Het optreden op Pinkpop hoe verstopt ook had indruk gemaakt, zoveel zelfs dat de band geboekt werd voor de grote zaal van Paradiso. De doorslag gaf Arcade Fire dat Bomba Estereo heeft gevraagd met hen op tournee te gaan als support-act. Op zich zijn dat al genoeg redenen om Bomba Estereo te gaan draaien, maar er is er ook nog één van meteorologische aard. Als de zon niet naar ons komt, halen we zelf het zonnetje in huis. Dus is Somos Dos van Bomba Estereo deze week onze rompehielos! Hits don’t lie.