The National – The System Only Dreams In Total Darkness

Een betere loopbaan dan die van The National kan een band zich niet wensen. Hoewel het echte succes best lang op zich heeft laten wachten – dat kwam pas bij Boxer, album 4- is de band vanaf het begin serieus genomen en terwijl de albumverkoop moeilijk op gang kwam, waren de optredens van meet af aan een succes. De bandleden konden dan al ook al vroeg van hun muziek leven, iets wat moeilijker is dan je zou denken, ook voor een Amerikaanse band. Was The Boxer een succes, opvolger High Violet overtrof alle verwachtingen, commercieel en artistiek. Trouble Will Find Me (2013) is het album waarmee The National definitief toetrad tot het selecte clubje bands dat zowel door pers als publiek op handen worden gedragen. Ook is The National nu lid van de misschien nog wel exclusievere club van acts, die alsmaar beter worden. Bij de meeste bands is het ‘hou ouder hoe beter, of ‘de eerste drie’, maar The National heeft zichzelf tot nu toe steeds weten te overtreffen. De lat ligt dus akelig hoog, maar het lijkt er op dat we ons niet al te veel zorgen hoeven te maken.Nieuwe single, The System Only Dreams In Total Darkness boeit van begin tot eind. Zowel mood als tempo zijn redelijk up voor een band, die droefheid tot troef heeft gemaakt. Opvallend ook is de elektrische gitaar, die bij tijd en wijle giert alsof hij wordt bespeeld door de geest van Neil Young. Al met al is The System een sterke opening van een nieuw ronde voor The National. Het nieuwe album gaat Sleep Well Beast heten en verschijnt op 8 september. In oktober speelt The National twee keer in de voormalige HMH, op 25 en 26 oktober om precies te zijn. Tickets kosten 44 euro, dat is een fractie van wat The Stones vragen, maar dit terzijde.