Pinguin Radio presenteert de Vinyl33 – Week 16 / 2017

vinyl-33logo-nieuwsNederland was vanaf begin februari een nieuwe hitlijst rijker: de Vinyl33. Record Store Day Nederland breidt daarmee haar activiteiten, met de onafhankelijke platenzaak als middelpunt, verder uit. Op vrijdag 17 maart, was de eerste uitzending van deze hitlijst. We draaien zo veel mogelijk nieuwe releases, de hoogste nieuwe binnenkomer, de klimmer van de week en uiteraard draaien we elke week de #1.

Tune dus vrijdag-avond om 20:00 uur in
en luister naar de Vinyl33 op Pinguin Radio.

Vinyl 33 is een wekelijkse chart voor de werkelijke vinyl-verkopen in Nederland. De lijst wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk Nederland, tevens uitgever van de Dutch Charts. De Gfk cijfers geven een representatief beeld van alle albums die op vinyl verkocht worden in heel Nederland.
Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland: “In september vorig jaar zijn we begonnen om als Stichting Record Store Day meer activiteiten op te zetten dan alleen die ene speciale zaterdag in april. We bereiken voorafgaand aan en op die dag duizenden muziekliefhebbers, die graag een platenzaak bezoeken. Zonde om daar niet iets meer mee te doen.”

—–

Top en tip
Naast de Top 33 wordt er ook een wekelijkse tip-lijst gepubliceerd, samengesteld door (een steeds wisselende samenstelling van) RSD-winkels. “We willen niet alleen duiden wat de bestverkochte platen van het moment zijn, maar ook nieuwe releases onder de aandacht brengen.”

Luistertips deze week komen van Wilbert ‘Grooves’ Stuifbergen – Hoofdredacteur Pinguin Radio

The Black Angels – Death Song
Enkele jaren geleden live gezien in de kleine zaal van Paradiso. Wat een waanzinnig lekkere band en dito albums.
“If you’re going to sing something, it might as well be something important,”reflecteert Alex Maas van The Black Angels. Dit uitgangspunt is de hartslag van Death Song, het nieuwe album van de Austin neo-psychedelische rockers’ sinds vier jaar en hun meest relevante werk tot nu toe. Hoewel geschreven voordat de verkiezingshectiek in Amerika op het hoogtepunt kwam, vormen de songs nu een griezelige soundtrack voor het moderne Amerikaanse klimaat. Emotioneel en protesterend, dit is een album voor moeilijke tijden en in die zin is het een klassieke Black Angels.
LIVEDATUM 15/09 Muziekgieterij, Maastricht 19/09 Ancienne Belgique, Brussel 20/09 Indiestadt @ Paradiso, Amsterdam

WHITE – One Night Stand Forever
De Schotse band WHITE maakt onweerstaanbaar catchy dark disco punk met messcherpe gitaarrifjes en bewijst met hun eigenwijze sound dat hoekige elektronische discobeats en dissonante gitaren nog steeds een gouden combinatie zijn. Verwant aan een andere Schotse acts als Orange Juice en Franz Ferdinand, maar ook schatplichtig aan ‘80s white funk en modern romantics als Duran Duran en Spandau Ballet.
LIVEDATA 25/05 Cafe Cafe, Hasselt 26/05 Merleyn, Nijmegen 27/05 London Calling, Amsterdam 28/05 Rotown, Rotterdam 03/06 VESTROCK, Hulst

Vök – Figure
De muziek van de jonge IJslandse band Vök laat zich het best omschrijven als intense en dromerige elektro-pop. Merkbaar beïnvloed door acts als The Weekend, The XX en The Knife creëert Vök een hypnotiserende mix van fluisterende melodieën.
LIVEDATA 22/04 Nordic Delight Festival 2017 @ Melkweg, Amsterdam 23/04 Effenaar, Eindhoven 25/04 WORM, Rotterdam 26/04 Vera, Groningen

—–

Vinyl33 – 21 april – week 16 / 2017

DW VW AW ARTIEST TITEL LABEL
1 1 7 ED SHEERAN ÷ [DIVIDE] ATLANTIC
2 1 ADRIAN BORLAND BEAUTIFUL AMMUNITION SOUNDS HAARLEM LIKES VINYL
3 2 3 NIRVANA NEVERMIND GEFFEN
4 1 SUE THE NIGHT WANDERLAND AGENTS AFTER ALL
5 6 8 NIRVANA MTV UNPLUGGED IN NEW YORK GEFFEN
6 RE 3 LAKSHMI LAKSHMI SOUNDS HAARLEM LIKES VINYL
7 4 10 BOB MARLEY & THE WAILERS LEGEND ISLAND
8 17 12 AMY WINEHOUSE BACK TO BLACK ISLAND
9 7 10 RAG’N’BONE MAN HUMAN COLUMBIA
10 3 2 FATHER JOHN MISTY PURE COMEDY BELLA UNION
11 15 2 KENDRICK LAMAR TO PIMP A BUTTERFLY INTERSCOPE
12 12 12 LEONARD COHEN YOU WANT IT DARKER COLUMBIA
13 9 12 THE XX XX YOUNG TURKS
14 5 2 DEEP PURPLE INFINITE EAR
15 13 2 GUNS N’ ROSES USE YOUR ILLUSION I GEFFEN
16 27 5 GEORGE KOOYMANS / BOUDEWIJN DE GROOT / HENNY VRIENTEN VREEMDE KOSTGANGERS USM
17 19 2 SOUNDTRACK PULP FICTION GEFFEN
18 10 12 MILES DAVIS KIND OF BLUE SONY
19 RE 9 PINK FLOYD THE DARK SIDE OF THE MOON PARLOPHONE
20 1 MOSS NEVER BE SCARED/DON’T BE A HERO EXCELSIOR
21 14 5 MY BABY PREHISTORIC RHYTHM PREHISTORIC RHYTHM
22 18 2 JOEP BEVING PREHENSION DG
23 8 3 JAMIROQUAI AUTOMATON VIRGIN
24 11 3 BOB DYLAN TRIPLICATE COLUMBIA
25 16 12 ED SHEERAN X ATLANTIC
26 1 THE ROLLING STONES EXILE ON MAIN STREET POLYDOR
27 29 5 SOUNDTRACK / EDDIE VEDDER INTO THE WILD J
28 28 7 CHEF’SPECIAL AMIGO CAROLINE
29 1 STEVE HACKETT THE NIGHT SIREN INSIDE OUT
30 24 2 FUTURE ISLANDS THE FAR FIELD 4AD
31 RE 7 DAVID BOWIE LEGACY PARLOPHONE
32 22 5 DEPECHE MODE SPIRIT COLUMBIA
33 20 5 SPOON HOT THOUGHTS MATADOR