Stationschef 253: Kim Janssen

 

Kim JanssenDe man die hier op het schild wordt gehesen heet Kim Janssen. De aanleiding voor alle opwinding is Kim’s nieuwe album, Cousins. Ook online en internationaal regent het complimenten, van Blues Magazine tot en met het Vlaamse Dansende Beren blog; niets dan lof en waardering voor Cousins. Niet alleen de schrijvende pers is laaiend, boekers en festivalorganisaties lonken naar Kim alsof zijn achternaam Kardashian luidt i.p.v. Janssen!

Vier sterren in de Volkskrant. NRC roemt zijn ‘groots geluid’, ‘Internationale Klasse’ roept Oor.

Het succes is Kim niet komen aanwaaien. Hij heeft een lange en soms best wel harde leerschool doorlopen als lid van The Black Atlantic, een neo-folk band uit Groningen met fans aan beide zijden van de oceaan. Cousins is ook niet zijn eerste album, maar zijn derde. Vijf jaar zit er tussen Cousins en voorganger Ancient Crime en een wereld van verschil. In die periode heeft Kim vooral gereisd, ideeën en inspiratie verzameld voor wat uiteindelijk het Cousins album worden zou.

Ouder, wijzer en beter is hij teruggekomen, en dat is dus wat je hoort. Anders dan rockers, die met het klimmen der jaren niet alleen hun wilde haren, maar ook veel van hun streken kwijt raken, vaart de singer/songwriter wel bij het verstrijken van de tijd. Het is dan ook niet overdreven te stellen dat we nog veel plezier gaan beleven aan Kim Janssen, die zich vanaf nu ook nog eens Stationschef noemen mag van Pinguin Radio.

Je hoort een interview met Kim Janssen en zijn favoriete muziek op zaterdag 08/04 tussen 19:00 en 21:00 uur. Het programma wordt herhaald op donderdagavond 13/04 om 22:00 uur.

LIVEDATA 19/04 Trix, Antwerp (B) (with Einar Stray Orchestra) 29/04 Here Comes The Summer 2017, Vlieland 16/06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek 18/08 Graceland Festival, Vierhouten 05/10 De Spot, Middelburg 06/10 Altstadt, Eindhoven 11/10 Rotown, Rotterdam 12/10 Vera, Groningen 15/10 Paradiso Noord, Amsterdam

De top 25 van Kim Janssen:

 1. Cat Power – The Greatest
 2. The National – Conversation 16
 3. Bill Callahan – Jim Cain
 4. Sun Kil Moon – Third and Seneca
 5. Sigur Ròs – Inní mér syngur vitleysyngur
 6. Father John Misty – Chateau Lobby #4 (In C For Two Virgins)
 7. Sufjan Stevens – Death With Dignity
 8. Bon Iver – Beth/Rest
 9. Bruce Springsteen – My Father’s House
 10. Phoenix – Rome
 11. Bill Fay – Healing Day
 12. Iron & Wine – Carousel
 13. Grizzly Bear – Sun In Your Eyes
 14. Fleet Foxes – Helplessness Blues
 15. Efterklang – I Was Playing Drums
 16. Sam Amidon – Wild Bill Jones
 17. Johnny Cash – God’s Gonna Cut You Down
 18. The Flaming Lips – Fight Test
 19. James Blake – Unluck
 20. Beirut – Elephant Gun
 21. Pedro The Lion – Priests and Paramedics
 22. Camera Obscura – The Sweetest Thing
 23. Frightened Rabbit – Good Arms vs Bad Arms
 24. Bob Dylan – Love Minus Zero
 25. Beach House – Take Care