Wie en wat is Pinguin Radio

Pinguinradio is sinds 1 oktober 2011 online, direct ontstaan vanuit KINK FM door KINK FM medewerkers/DJ’s en 2 luisteraars van het eerste uur. Op Pinguin Radio hoor je dus de beste alternatieve en Indie muziek.

Ons motto: no bullshit, great music. Ons principe: er zijn maar twee soorten muziek: goede en slechte.

Vanaf de start op 1 oktober 2011 kent Pinguinradio een grote trouwe schare luisteraars. Op dit moment luisteren maandelijks meer dan 300.000 unieke luisteraars naar Pinguin Radio. Per maand wordt meer dan 2 miljoen keer naar Pinguin radio geluisterd. Pinguin radio staat structureel in de top 150 van de Shoutcast lijst van de 55.000 grootste webradio zenders wereldwijd. Sinds 2013 is Pinguin Radio het #1 Indie webradio station van Europa.

De bezetting van Pinguin radio bestaat uit 7 vaste medewerkers en 14 vrijwilligers.

Non-Stop

Pinguinradio draait overdag non-stop muziek. In het weekend is er tijdens de avonduren tijd voor gepresenteerd programma’s.

Dagelijks ontvangen wij nieuwe muziek van de diverse platenmaatschappijen, bands en artiesten, muziek distributeurs en krijgen wij tips van luisteraars. Daarbij struint onze muziekredactie dagelijks het internet af naar nog onbekende artiesten, bands, clips en muziek om het echte nieuwe talent te ontdekken.

Onze playlist wordt dagelijks zorgvuldig samengesteld vanuit onze muziekbibliotheek, aangevuld met de nieuwste aanwinsten. Het aanbod van nieuwe muziek is enorm en daarom haalt niet alle nieuwe muziek de playlist. De nummers die de lijst net niet gehaald hebben of die we bijzonder genoeg vinden, parkeren we op onze openbare Spotify lijsten.

Pinguinradio is GEEN computer, maar mensenwerk! Het format en de formule is de afgelopen jaren opgebouwd: hoeveel nieuwe platen per uur? Hoeveel oldie’s en recurrents (platen ouder dan een paar maanden, maar minder dan een jaar)? Hoeveel rock, pop, ska en electro? Moeten Amerikaanse, Engelse, Nederlands etc. acts van elkaar worden gescheiden? Hoeveel hits en tips en afwijkende genres en tempo’s? Elke plaat in onze muziekbibliotheek heeft een verzameling codes, die de samenstellers helpen zowel variatie als eenheid te creëren in de programmering. Bedoeling is dat elke luisteraar regelmatig “Jeeee!” roept, want op zijn/haar wenken bediend. En dat iemand die denkt wat een shit plaat weer een mooi liedje hoort voordat de radio uitgaat. De samenstelling vindt dagelijks handmatig plaats.

Indie (independent) Radio

PinguinRadio is onafhankelijk van de grote en kleine labels. De relaties zijn zonder meer goed en daarom wordt er regelmatig samengewerkt met platenmaatschappijen, maar het initiatief is in handen van het station. Ook zijn er steeds meer acts die zelf hun nieuwe singles aanbieden. Veel van die bands en artiesten zijn independent, hebben geen label, zijn niet in Nederland vertegenwoordigd maar vallen wel midden in de doelgroep van PinguinRadio. De zender wil ook een stimulerende rol spelen in de Nederlandse muziekscene.

De 2-minutenshow, te horen op de zondagavond van Pinguinradio, biedt een platform aan jonge en labelloze bands, die hun demo’s uploaden op de gelijknamige site. Aandacht in de 2-minuten show resulteert regelmatig in airplay in de reguliere programmering van PinguinRadio. Met als ultieme moment de jaarlijkse 30 x 20 minuten show in Paradiso, waar de beste 30 bands strijden om de eer van beste 2 minutenshow band van het jaar.

Het muziekbeleid

Waar ooit een schisma was tussen rockers en hip hoppers, tussen danser en luchtgitaristen is nu een verbroedering en overlapping opgetreden. Nergens wordt dat duidelijker dan op een festival als Lowlands waar muziekliefhebbers de dag beginnen met een optreden van een freak-folkband, vervolgens uit hun pan gaan bij een punkact, meezingen bij een bekende band, even van de mosh pit proeven bij een nu-metal orkest om vervolgens tot diep in de nacht af te dansen bij een (balkan beat) dj.

PinguinRadio speelt in op deze verbrede belangstelling en mikt op de meer dan gemiddeld in popmuziek geïnteresseerde luisteraar. Dat komt ook tot uiting in de keuze van de oldies, die worden geput uit de complete pophistorie en het volledige popspectrum. Op Pinguin radio kan je in het zelfde uur muziek horen van Radiohead en Chuck Berry, van Sonic Youth en Bob Marley. Dat oogt misschien riskanter dan het is. De moderne luisteraar is opgegroeid met  een zeer divers muziekmenu, de collectie van de ouders tot en met de muziek die via games wordt ingenomen.

Non stop radio

De slogan van PinguinRadio, ‘no bullshit, great music‘ mag letterlijk worden opgevat. Overdag is de zender reclamevrij en presentatievrij, maar het weekend is er wel ruimte voor gepresenteerde programma’s. Die zijn bedoeld voor specifieke doelgroepen (Britpop, dance, festivalgangers, NL muzikanten, metal).

Mag die muziek wat harder?

De muzieksamenstellers van PinguinRadio hebben de ambitie en de opdracht zo breed mogelijk te programmeren. De gedachte daar achter is natuurlijk om een groot publiek te bedienen, maar er is ook een ideologisch motief. PinguinRadio is niet alleen maar bedoeld om te entertainen, maar wil de luisteraars ook graag kennis laten maken met muziek die ze nog niet kennen, maar waarschijnlijk wel zullen waarderen. Dat geldt uiteraard voor nieuwe muziek, maar ook voor songs en acts uit de pophistorie. Die beslaat inmiddels meer dan een halve eeuw. Elke nieuwe stroming bouwt voort op een voorgaand genre. Er loopt een rode lijn van Elvis Presley naar Foo Fighters.

PinguinRadio is er voor mensen die actief van muziek houden, voor wie muziek belangrijk is. Zij zijn constant op zoek naar nieuwe muziek, nieuw als in nog niet bekend. PinguinRadio helpt daarbij.

Wekelijks benoemt PinguinRadio een zogenaamde StationsChef, een bevriende Nederlander die 25 favoriete songs mag aanleveren die dan een week lang meedraaien in de dag programmering. De gastsamenstellers worden gerekruteerd in de sport, de kunst, de politieke en uiteraard in de muziekwereld. Zij zijn een alibi om nummers te draaien, die doorgaans buiten de comfort zone van een zender vallen. Het sleutelwoord is context, als die klopt kan er heel veel. Behalve de keuze van de songs is ook de volgorde waarin ze worden uitgezonden van belang.

Nieuwe radio

Een van de vele gevolgen van muziek luisteren via de computer en internet is dat liefhebbers van sub of underground genres elkaar weten te vinden. Was er tot voor kort sprake van sterk geïsoleerde biotoopjes (bijv. liefhebbers van Noorse deathmetal), tegenwoordig vormen ze community’s en kunnen ze van Tokyo tot Tel Aviv met elkaar communiceren.

Internet heeft de grenzen geslecht. Ook internetradiostations hebben een internationaal publiek. Mensen stemmen af op zenders waar zij naar willen luisteren. De feedback is dankzij de social media direct, duidelijk en gigantisch.

Zo eist de luisteraar een rol op en daar wordt rekening mee gehouden door de programmamakers. De wisselwerking tussen station en luisteraars is positief en interactief. Tips worden gevraagd, gewaardeerd en waar mogelijk gehonoreerd.

Niet alleen consumenten maken hun wensen duidelijk. Het komt vaak voor dat er berichtjes binnenkomen van bands die blij zijn met airplay op PinguinRadio. Dat geldt voor Nederlandse, maar ook voor buitenlandse bands. Dankzij internet komen er steeds vaker bands op de playlist uit andere Europese landen, Australië en Nieuw Zeeland. Aan de hegemonie van Engels en Amerikaanse scenes lijkt een einde te komen.

Dankzij de social media is de luisteraar niet meer anoniem. De likes op Facebook hebben een naam en een gezicht en niet zelden een profiel. Daaruit blijkt dat de typische Pinguinluisteraar niet bestaat. Jong en oud, man en vrouw: iedereen luistert. Wat men deelt is een brede muzikale belangstelling en een zucht naar nieuwe muziek. Daarnaast is het wel duidelijk dat het Pinguinpubliek concerten en festivals bezoekt en investeert in vinyl, cd’s en/of downloads.

Het bestuur van Stichting van Pinguin radio

Het bestuur bestaat uit:
– Bas Barnasconi
– Marc Hullegie
– Peter van der Meer

De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun diensten. Alle inkomsten uit sponsoring en donaties worden gebruikt voor de exploitatie van Pinguin Radio.

Overzicht van de balans en de staat van baten en lasten 2011/2012 vind je hier
Overzicht van de balans en de staat van baten en lasten 2013 vind je hier
Overzicht van de balans en de staat van baten en lasten 2014 vind je hier
Overzicht van de balans en de staat van baten en lasten 2015 vind je hier